Select Page

GOZDNE DROBTINICE

K SREČKU NA OBISK V GOZDNO IGRALNICO VRTCA BELTINCI – V ENOTO MLINČEK V IŽAKOVCIH

Nekaj vzgojiteljic Vrtca Šentilj in Vrtca Ceršak, se nas je na sončno popoldne odpeljalo v Ižakovce, kjer stoji majhen vrtec z velikim srcem. Ogledale smo si njihove prostore, nato pa zavile v gozd, kjer stoji gozdna igralnica. Gozdna igralnica je nastala v letih 2021 in 2022 v sklopu Erasmus + projekta, ko je vrtec Beltinci sodeloval z vrtcem Vrabac iz Kragujevca. Z veliko pomočjo staršev in osebja vrtca je nastal čudovit kotiček v gozdu, vrtec pa je za svoj projekt prejel celo nagrado – Jabolko kakovosti 2023. V gozdni igralnici nas je pričakal lisjak Srečko, ki nam je razkazal igralnico in nas popeljal na otok ljubezni.  Ob povratku k vrtcu pa so za nas pripravili še posebno dogodivščino.  Namreč »pajale« smo kruh, ki smo si ga po želji še obogatile s česnom in zaseko. Ob odlični pojedini pa smo še poklepetale, si izmenjale izkušnje ter se poslovile z obljubo, da ohranimo stike tudi v bodoče.

Barbara Škerlec Vrtec Ceršak

IZKUŠNJE DELIMO Z DRUGIMI

V času najinega bivanja na Finskem, sva utrinke najine izkušnje delili tudi s člani in podporniki Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Zaradi velikega zanimanja, smo se odločili, da pripravimo spletno predavanje o najini izkušnji in finskem šolskem sistemu. Odziv nas je izredno presenetil, zato sva izvedli kar dve ponovitvi, ter še ponovitev za kolektiv Vrtca Štore, s katerim smo v preteklosti že sodelovali v skupnem projektu. Tako sva svojo izkušnjo delili še z vsaj 400 vzgojitelji in učitelji iz celotne Slovenije ter tudi onkraj meja naše dežele. Odzivi so bili odlični in prepričani sva, da sva kar nekaj kolegov navdušili za sodelovanje v Erasmus+ projektih.

Barbara Škerlec in Ksenija Breg, Vrtec Ceršak

PRIPRAVLALNI OBISK V ITALIJI

V mesecu januarju sva se vzgojiteljici Ksenija Breg in Barbara Škerlec odpravili na pripravljalni obisk v Italijo. Srečali sva se z vodstvom tamkajšnje Večstopenjske šole s slovenskim učnim jezikom Gorica, katere del je tudi Vrtec Pikapolonica, ki ga bomo v mesecu maju obiskali skupaj z našimi otroki. Na prijetnem druženju smo se pogovarjali o podobnostih in razlikah šolskega sistema ter o izzivih, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. Kolegi iz Italije so nas izredno toplo sprejeli in se zelo veselijo sodelovanja z nami. Pomočnica ravnatelja za osnovno šolo je dala ponudbo, da bi sodelovali tudi z našimi osnovnošolci. Vsi smo enotnega mnenja, da so tovrstna sodelovanja velik doprinos naši profesionalni rasti, za otroke pa enkratna priložnost za spletanje novih prijateljstev ter nepozabno doživetje.

Po prijetnem popoldnevu, ki se je hitro prevesilo v pozen večer, saj je bilo potrebno poiskati primerno prenočišče za naše otroke, sva naslednje dopoldne preživeli v pevmskem vrtcu Pikapolonica. Tudi oni so, tako kot mi, vključeni v Mrežo gozdnih vrtcev in šol, zato nam je igra v gozdu skupna, hkrati pa so med vrtcema tudi številne razlike, kar je prav tisto, kar nas bogati. Spremljali sva njihovo življenje v vrtcu in na velikem vrtu, spoznali njihov gozd ter obrežje smaragdne lepotice – Soče. Ko so vrtec zapustili še zadnji otroci, pa smo vzgojiteljice že pričele z okvirnim načrtovanjem našega obiska v mesecu maju. Smo namreč eden redkih vrtcev, ki svoje otroke pelje na mobilnost v tujino, za kar se je potrebno dobro pripraviti.

Tako za nas, kot za kolege iz Italije, je to velik dogodek, zato ni nič nenavadnega, da so o najinem obisku pisali celo njihovi mediji:

https://www.primorski.eu/goriska/v-vrtcu-v-pevmi-bodo-gostili-malcke-iz-sentilja-GE1530338

Barbara Škerlec in Ksenija Breg, Vrtec Ceršak

SLEDENJE NA DELOVNEM MESTU: GOZDNI VRTEC NA FINSKEM

Ksenija Breg in Barbara Škerlec sva od 27. 11. do 1. 12. 2023 preživeli nepozabne dni v enem izmed Helsinških vrtcev. Tamkajšnji otroci vstopajo v šolo eno leto kasneje kot naši otroci. Leto pred vstopom v šolo je obiskovanje vrtca obvezno za vse otroke. Finski šolski sistem velja za enega najuspešnejših, zato sva želeli izvedeti, kako poteka šolanje pri njih. O samem šolskem sistemu sva veliko izvedeli na spletnem izobraževanju, ki nama ga je pripravila podporna organizacija VisitEDUfinn, v praksi pa sva pogledali, kako potekajo dnevi v predšolski skupini otrok. Dneve sva preživljali v gozdnem oddelku, ki najmanj tri dni v tednu preživi celo dopoldne v gozdu, ne glede na vremenske razmere. Skupaj z njimi sva doživeli sneg, veter in temperature do -13ºC. Ker poznava rek »ni slabega vremena, je samo slaba oprema«, sva bili dobro opremljeni za vse vremenske razmere, zato so bile gozdne dogodivščine nadvse prijetne. Ker toliko časa preživijo na prostem si igralnico delita dve skupini otrok. V gozdu izvajajo različne kratke dejavnosti, preostanek časa pa je namenjen prosti igri otrok, čemur dajejo Finci velik poudarek, saj menijo, da je igra orodje za učenje vseh veščin, ki jih bodo kasneje potrebovali v šoli. Ker je vrtec v prostorih šole, sva lahko na lastne oči videli, da tudi šolski otroci veliko časa preživljajo na prostem. Po vsaki šolski uri imajo 15-minutni odmor, ko otroci odidejo na igrišče pred šolo, kjer je priložnost za gibanje, druženje in prosto igro. Takšni odmori jim pomagajo, da lahko bolj zbrano sledijo pouku, ki sledi. Za nama je zanimiva izkušnja.  


BOBRI PRAZNUJEMO ROJSTNE DNEVE V GOZDU!

Široki nasmehi otrok in zagnanost ter ustvarjalnost pri “peki” torte za slavljenca ter pri izdelavi rojstnodnevnega naglavnega traku iz blaga s kladivom in pisanimi venčnimi listi cvetlic, so dovolj velik pokazatelj, da je praznovanje rojstnih dnevov v gozdu za otroke čudovito doživetje. Popestrimo ga s hojo z globusom okoli sonca in “letnih časov” ter “prižiganjem” svečk na sveže pečeni torti, prepevanjem ob kitari ter z igrami po želji slavljenca. Čas nam vedno prehitro mine!

Ksenija Breg in Ema Rojht, Vrtec Ceršak

Gozdni vrtec Šentilj

V šolskem letu 2022/23 je tudi v  Vrtcu Šentilj zaživel gozdni vrtec.

Štiri skupine smo se vključile v Mrežo gozdnih vrtcev Slovenije (Lunice, Dežniki, Klobuki in Korenjaki). Redno smo zahajali v gozd, kjer so otroci razvijali svoje veščine na vseh področjih. Poudariti pa je treba, da brez velikodušnosti družine Majer to ne bi bilo mogoče. Družina Majer nam je namreč dovolila, da z otroki zahajamo v njihov gozd. Za otroke Vrtca Šentilj so želeli enake pogoje, kot jih ima Vrtec Ceršak. Ker pa za njih ni dovolj, da nam dovolijo dostop, se tako skupaj v sodelovanju z vrtcem in v sodelovanju s  podjetjem Kogal d.o.o. ter lastnimi sredstvi, v gozdu vsake toliko časa pojavijo presenečenja za otroke. Tako smo nekega dne odšli v gozd in imeli smo pripravljene štore ter klopi za sedenje, za počitek, malico ipd. Drugič nas je pričakala čudovita blatna kuhinja s posodo ter še miza. Otroci so se  zelo razveselili in seveda tudi vzgojiteljice. Gozdna igralnica v Šentilju raste.

Družina Majer in podjetje Kogal d.o.o., v imenu vseh otrok, vzgojiteljic, staršev in seveda Vrtca Šentilj, hvala za vašo velikodušnost, trud in vso delo. HVALA.

Vrtec Šentilj

Heidi Elizabeth Veber


november 2022

OBISK S POLJSKE

Gozdno pedagogiko uvajamo že nekaj let in včasih kar pozabimo, kakšne premike smo v teh letih naredili. Ob izteku meseca oktobra so nas v okviru Erasmus+ izmenjave obiskale učiteljice iz Poljske, kjer takšnega načina dela ne poznajo. Odšle so z nami v gozd in opazovale skupino naših otrok. Odzivi učiteljic in njihova vprašanja so me spomnili, kako je bilo, ko smo začele. Imele smo strahove, ko so otroci plezali po strmih pobočjih in se igrali s palicami; vsi otroci niso imeli primerne opreme, zato je bilo treba izbirati primerne terene. Težko je bilo vzpostaviti zaupanje, da otroci ne bodo nikamor zašli. Strah nas je bilo morebitnih poškodb. Nismo vedele, kakšne dejavnosti pripraviti otrokom, imele smo slabo vest, če so se otroci »samo« igrali. Ko se tako ozrem nazaj, vidim, da smo resnično naredile velike premike. Ponosna sem na nas in na ekipo gozdnih vzgojiteljic, ki je vsako leto večja.

Barbara Škerlec, Ksenija Breg in Irena Keuschler


GOZDNA PUSTOLOVŠČINA

Gozd je za otroke velika pustolovščina. V skupini Klobuki, smo tokrat hitro poprijeli za delo, medsebojno sodelovali ter podrta drevesa, veje, ipd. uporabili za izdelavo gozdnega gibalnega poligona. Otroci so skozi naravne oblike gibanja s hojo, plezanjem in skoki premagovali ovire, pridobivali spretnosti in veščine, ki jih bodo lahko uporabili skozi življenje.  

Na tak način razvijajo kreativnost, spoznavajo in osvojijo veliko gibalnih problemov ter obenem razvijajo pozitiven odnos do gibalnih dejavnosti in narave.

Foto in izvedba:

Skupina Klobuki, z vzgojiteljicama Mirjano Šef Berce in Ines Nerat, OŠ Rudolfa Maistra Šentilj, vrtec Šentilj


JESENSKI ORIENTACIJSKI POHOD

V vrtcu Šentilj smo zelo srečni in ponosni, da imamo v bližini dostopen gozd, v katerega radi redno zahajamo. Ob tem krepimo svoje telo, hkrati pa preizkušamo in urimo svoje sposobnosti.

Skupina »Lunice« smo se odločile, da starejšo skupino »Klobuke« povabimo na jesenski orientacijski pohod – na lov za skritim zakladom.

S primernimi oblačili in obutvijo se je pot pričela pri vrtcu. Po poti so se orientirali po rdečih puščicah, ob katerih pa so jih pričakale tudi zanimive in poučne naloge. Tako so otroci reševali uganke o živalih, prepoznavali zvoke iz narave, izvajali počepe, sestavljali slike, iz vej pa naredili različne like. Skupina »Lunice«, smo se med tem časom dobro skrile in jih potrpežljivo čakale za velikim gozdnim štorom. Skriti zaklad smo nato skupaj poiskali in se z njim tudi zdravo posladkali. Sledilo je druženje in rajanje vseh otrok.

Gozd je okolje, ki nam veliko ponuja. Le otroška domišljija je tista, ki daje svobodo gibanju, ki pa ga dandanes še kako poudarjamo.

Zapisala: Larisa Stiper

Vrtec Šentilj


oktober 2022

MOJA PALICA/VEJA JE LAHKO …

Otrokom v naravi ni potrebno nuditi raznoraznega materiala saj narava sama nudi veliko. Če jih prepustimo igri, njihova domišljija ne pozna meja. Otroke skupine Lunic smo prepustile domišljiji na pobudo: »Moja palica/veja se lahko spremeni v …«

Opazovati otroke kaj vse so videli v veji/palici in njihovo igro ob tem  je bilo navdihujoče. Tako so se veje/palice spremenile v puhalnik za listje, metlo, kitaro, sekiro, mikrofon, klavir, palčke, pahljačo, kurili so kamin, jo uporabljali kot pručko, otroci so celo peli in igrali na svoje »instrumente«. Otroška domišljija ne pozna meja, če jim le dopustimo.

Lunice iz vrtca Šentilj z vzgojiteljicama Heidi Elizabeth Veber in Lariso Stiper


VRTEC BELTINCI NA OBISKU

Na čudovito jesensko soboto se je v naši gozdni igralnici odvila še ena delavnica. Tokrat so k nam prišli iz Vrtca Beltinci. Spoznali smo kolektiv, ki se, tako kot mi, zaveda, kako pomemben je gozd za naše otroke. S seboj so prinesli pozitivno energijo ter bogato darilo za naše malčke. Spomladi pa se bomo mi podali na pot v prekmurske gozdove.

Barbara Škerlec


POMEMBNA JE POT, NE CILJ

Otrokom je pomemben proces ne cilj. In v tem procesu se res veliko naučijo, le mi odrasli tega pogosto ne opazimo, ker smo osredotočeni na cilje, ki se nam zdijo pomembni. Stopimo ob stran in uživajmo ob opazovanju njihove poti.

Tokrat so se otroci odločili, da prenesejo lestev iz enega lokacije na drugo. Celo dopoldne je trajal ta proces. Sodelovali so, se usklajevali, padali, iskali izzive in težje poti. Se smejali in občasno tudi jokali. So bili utrujeni? Ne, ker je bila to igra. So prispeli na cilj? Niso, ker jim ni bil pomemben. So bili razočarani? Ne, ker so se neizmerno zabavali. So se ob tem česa novega naučili? Ja. Veliko. In naslednjič? Prepričana sem, da bodo nadaljevali.

Barbara Škerlec


OTROCI IZBIRAJO ZAHTEVNE POTI

Otroci vselej izbirajo zahtevne poti. Izbirajo si težke naloge, vlagajo napore in se veselijo ob uspešno premaganih izzivih. Ne potrebujejo vzpodbude, ne potrebujejo pohvale. Potrebujejo le odrasle, ki jim dovolijo njihove izbire. Ob tem urijo koncentracijo, razmišljajo, iščejo kreativne rešitve, krepijo vztrajnost in gradijo pozitivno samopodobo. Ali niso to lastnosti, ki jih pri svojih sodelavcih iščejo najboljši podjetniki? Torej, peljimo otroke v gozd in jim dovolimo njihove izbire ter jim odprimo vrata v svet.

Barbara Škerlec


september 2022

NAŠE IZKUŠNJE SMO DELILI Z VRTCEM IZ KRAGUJEVCA

Veseli nas, da lahko svoje izkušnje tudi delimo. Tako so našo gozdno igralnico v Ceršaku avgusta obiskale ravnateljica in vzgojiteljice Vrtca Vrabac iz Kragujevca v spremstvu ravnateljice Vrtca Beltinci. Oba vrtca sta namreč v okviru projekta Erasmus+  letos postavila svoji gozdni igralnici. Na 4-urni delavnici sem jim predstavila, kako gozdno pedagogiko živimo v našem vrtcu. V Kragujevcu se zelo dobro zavedajo pomena gozda za otroke, zato kljub temu, da vrtec stoji sredi mesta, želijo otrokom nuditi to izkušnjo. Z  otroki se z avtobusom odpravijo v svojo gozdno igralnico, ki so jo uredili v botaničnem vrtu. Dekleta pravijo, da so nad našim delom navdušena. Nas zelo veseli!


AKTIV GOZDNIH VZGOJITELJIC V VRTCU ČRIČEK


Vzgojiteljice obeh vrtcev, ki smo združene v Aktiv gozdnih vzgojiteljic, smo se v juniju odpravile na pot v gozdno igralnico Vrtca Čriček v Zg. Beli pri Preddvoru. Vzgojiteljica Mateja Mušič, ki je dolgoletna gozdna navdušenka, nam je pokazala njihovo Micino igralnico, ter predstavila njihovo delo. Navdušene nad njihovim načinom dela smo se vrnile domov, obogatene s čudovito izkušnjo in še večjim zagonom za naše nadaljnje delo.

Barbara Škerlec


april 2022

RAZNOLIKOST NAS BOGATI

Svet je raznolik in prav je, da ga takšnega spoznajo že otroci. Da se raznolikosti ne ustrašijo, pač pa jo sprejmejo in ji z veseljem podajo roko.

S tem namenom smo organizirali prav poseben obisk. Obiskal nas je Anže, ki je zaradi cerebralne paralize na vozičku. Spremljala sta ga osebna asistentka Katja, ki opravlja čudovito delo, ter štirinožna pomočnica Cookie. Cookie ni le Anžetov hišni ljubljenček, pač pa izšolana službena psička pomočnica. Pomaga mu odpirati vrata, predale in omare, pobirati padle predmete, sezuvati nogavice in slačiti jopico, najbolj pa uživa, ko je čas za igro. In kam smo se skupaj odpravili – ja, tja kjer smo najraje – v gozd. To je bil z vozičkom pravcati podvig, a se nismo dali. Vsi smo uživali v skupnem druženju v naravi in tudi Anže je užival na našem počivalniku, ko je zrl med drevesne krošnje. Otroci so preizkusili vožnjo z vozičkom, se igrali s Cookie in Anžetu zastavljali vprašanja. Preživeli smo čudovit dan, otroci pa so razširili svoja obzorja in spoznali, da je svet raznolik in zato še bolj zanimiv.

Barbara Škerlec


februar 2022

OTROCI SO REKLI

Otroci so rekli: “Dajmo si izmislit igrala!” In so si jih izmislili. Tega na igrišču ne boste videli. Tam so igrala že izdelana in dodelana. Z natančno določenim namenom uporabe. Prideš in se po stopnicah vzpneš na tobogan. Ko pa smo v gozdu in si igrala izmislijo otroci, pa se v njihovih glavah veliko dogaja: Razmišljajo, preizkušajo, delajo napake, se iz napak učijo. Sodelujejo, se dogovarjajo, sklepajo kompromise, medsebojno komunicirajo. Včasih vodijo “projekt”, včasih sledijo vodji. Preizkušajo svoje sposobnosti, se učijo sprejemati neuspehe in se veselijo uspehov. Razvijajo domišljijo in ustvarjalnost. Načrtujejo, predvidevajo in se tudi uštejejo (in se iz napak veliko naučijo, in jih sprejmejo kot najbolj običajen del življenja). Krepijo gibalne sposobnosti in medsebojne odnose. Predvsem pa se neznansko zabavajo. In celo dopoldne je kar naenkrat premalo. Vse to in še več je možno le v gozdu. Zato ga imamo tako zelo radi.

Barbara Škerlec